CO ČECH, TO WIM HOF

V posledním roce se až neuvěřitelně rozjelo otužování a Wim Hofova metoda. Otužují se staří, mladí, ženy i muži, sportovci i nesportovci. No, nedivme se. To, s čím totiž přišel holandský „polárník“ Wim Hof, nemá téměř obdoby. Kdybych si měl vybrat, tak bych jeho ovládání těla nejspíš přirovnal k Šaolinským mnichům nebo lovcům perel. O Wim Hofově metodě se toho dozvíte spoustu na každém internetovém rohu a já tady nechci omílat dokola už 1000x vyřknutá fakta. Možná jen pro zajímavost, co tenhle 61letý Nizozemec pomocí meditační techniky založené na naprostém soustředění, nevídaném ovládání těla a chladu vlastně dokázal.

WIM HOFOVY NADLIDSKÉ ÚSPĚCHY:

  1. Výstup na Mt. Everest do výšky 6,7 km bez kyslíkové masky, pouze v šortkách a ponožkách
  2. Stanovil světový rekord pobytu v nádrži s ledem po dobu 1 hodiny 52 minut a 42 sekund
  3. Vystoupal na Mt. Kilimanjaro za 2 dny, opět pouze v šortkách
  4. Uběhl kompletní maraton ve Finsku,v teplotách kolem –20 °C, v šortkách a s časem 5:25 h.
  5. Uběhl půlmaraton v namibijské poušti v září a kompletně bez vody

BYLA BY ŠKODA UMŘÍT V LEDU

24.12.2020 jsem byl tradičně hrát vánoční fotbálek s kamarády v pražském Braníku kousek od břehů prosincové Vltavy. Už když jsem měl problém zaparkovat, říkal jsem si, co se to tady děje. Kde se vzalo tolik aut a lidí u řeky? Ano, tušíte správně, otužilecká horečka se naplno rozjela i v ČR. Ale má to jeden háček.

Nevím, jak na to lidé přišli, ale najednou je každý otužilec. Každý skáče do ledové vody, obkládá se ledem a už se vidí na vrcholku Mount Everestu v plavkách. Bohužel ani ve svých 33 letech neznám výkon, na který by se člověk nemusel postupným tréninkem připravit. A že ponořit se do ledové vody, je podle mě sakramentský výkon, který trénink vyžaduje. Zajímalo by mě, pro kolik lidí, to bylo na Štědrý den 2020 v Braníku jejich otužilecké poprvé a pro kolik z nich to mohlo být také naposledy. 

Jak už jsem se zmínil, Wim Hof trénoval na všechny své úžasné výkony několik let. Zkoušel, upevňoval svoje zvyky, měnil je v rutiny a neustále přidával. Naučil se téměř nadlidsky ovládat pomocí zklidnění své tělo, kdy dokáže ovládat mimovolní děje, měnit svou teplotu nebo ovlivňovat vyplavování hormonů. A v tom je ten problém. Dneska je každý Wim Hof.

TRÉNINK DĚLÁ MISTRY I OTUŽILCE

Inu, abych to zkrátil. Tady jde o zdraví. A ne v pozitivním duchu. Když se člověk rozhodne, že uběhne Maratón, tak na to také přece trénuje. Nejdříve si naučí zavázat si boty, zvládne základní techniku běhu, potrénuje kratší tratě a až pak vyběhne na 42kilometrový test psychické a fyzické síly, kterým Marathón bezesporu je. A takhle by to mělo být i s otužováním. Nebo ne?

PÁR ZÁKLADNÍCH RAD, NEŽ SE ZANOŘÍTE

  1. Zjistěte si základní informace o otužování a WHF metodě
  2. Minimálně několik týdnů pravidelně praktikujte meditační část WHF nebo dýchání
  3. S praktickým otužováním začněte ve sprše nebo vaně
  4. Vodu ochlazujte postupně po několik týdnů
  5. Postupně prodlužujte pobyty v chladné vodě
  6. Až se odhodláte ven do ledové, nikdy nebuďte sami
  7. Před i po otužování si udělejte pár zahřívacích cviků

Chápu, že Instagram friendly fotky od Mumlavského vodopádu se zanořeným tělem, sněhem pokrytým okolím a překonáním sebe samých jsou perfektní pro získání nových followers nebo obdivu lidí z práce, ale infarkt nebo omrzliny za to podle mě nestojí. Sám se otužuju už víc než rok a do vody, která měla méně než 12 °C jsem zatím nevlezl. A ve sněhu je to ještě horší. V tom vydržím stát bosý ani ne minutu. A proč to tak je? No, protože to chce ještě trénink.  

Obrázek z uctangerine.com