JAK V SOBĚ NAJÍT MOTIVACI A EXISTUJE VŮBEC?

O motivaci se toho napsalo už spoustu, pořádají se konference, lidé chodí na kurzy a čekají, že v sobě konečně tu pověstnou špetku najdou, vše se nadobro změní a cesta k úspěchu bude jednou pro vždy otevřená.

Čím déle koučuji své sportovce i nesportovce, tím více se utvrzuji v tom, že motivace sice existuje, člověk jí dokáže ve svém životě využít, ale bohužel jen na krátkou dobu. Ať už jde o sport, rozvoj nového byznysu, hubnutí nebo cokoliv jiného, motivace má v tomto procesu doslova jepičí život v kontextu úsilí, které ke konečnému úspěchu musí člověk vyvinout. A teď ruku na srdce. Jak dlouho vydržíte být 100% motivovaní? Několik dní, týdnů, měsíců, ale co potom?  Co se děje ve chvíli, když daná věc nebo aktivita zevšední? Co přichází poté? Díky čemu jsme i přes ztrátu prvotního nadšení schopni dosáhnout toho, co jsme si předsevzali a kam míříme?

Jako příklad si vezměme špičku ve svém oboru, tenistu Rafaela Nadala. Jako většina vrcholových sportovců, tak i Nadal trénuje několik hodin denně ve všech možných tréninkových podmínkách, časových pásmech nebo podnebích. Den, co den vstává, aby se dostal 1x – 2x denně na několik hodin na kurt, do posilovny nebo se věnoval regeneraci. A má motivaci? Určitě, prostě chce být nejlepší. Ale má ji vždycky? Každý den, hodinu nebo minutu, když mu zazvoní budík, je k smrti unavený a jemu se prostě nechce? Nebo když jde s kamarády na party do 5 hodin do rána (zdroj: životopis Rafa) a stejně v 9 hodin ráno stojí ráno na kurtu na svém místě 10 metrů od sítě a střílí jeden míček za druhým směrem ke svému trenérovi. Je to určitě ještě motivace nebo už je to něco jiného?

Nedávno jsem točil podcast s M. Vanerkou, kondičním trenérem First responderů. Hasiči, policisté, vojáci nebo záchranáři se u něj dostávají pod fyzický i psychický tlak, který věrně simuluje zatížení při akci. V plné polní tak cvičí, skáčou nebo dělají jiné úkoly zatěžující tělo i ducha. „Kubo, tohle není o motivaci. Vezmi si nějakou běžnou věc, kterou děláš den, co den, třeba čištění zubů. Motivovaný jsi byl maximálně jako malý, když si dostal svůj první kartáček s dinosaurem a bylo to pro Tebe nové a cítil jsi se dospělý. Copak ale teď ležíš večer u televize a říkáš si. Panebože! To jsem ale motivovaný si jít právě teď vyčistit zuby. Nechce se ti, nadáváš, ale stejně jdeš. Tak co, Kubo, je to MOTIVACE? Není, kamaráde, TOHLE JE DISCIPLÍNA!“  A o tom to je.

Disciplína má mnoho společného se sebekontrolou, seberegulací a vytvářením návyků. Když se bavím se svými studenty nebo při podcastech s odborníky ze světa fitness, tak jsem si téměř jistý, že mnozí z nich zaměňují disciplínu se slovním spojením „je to o hlavě nebo ten má silnou hlavu.“ A právě v tom je ten problém u mnoha sportovců, ale i nesportovců, kteří si vytyčí nějaký cíl. Jen hrstka z nich si totiž po opadnutí prvotní motivace, dokáže udržet stejnou kvalitu tréninku, přístup nebo nasazení, a to ať už se jedná o vrchol sezóny v podobě mistrovství republiky, Evropy nebo světa. Ztrácí totiž vůli a disciplínu.

Za tu dobu, co koučuji své klienty jsem si ověřil jednu věc a za tou si stojím. Jediná, která vám pomůže s udržením motivace a disciplíny je láska, vášeň a radost z dané aktivity a obklopení se lidmi, kteří to mají stejně. Kdyby Rafaeal Nadal nemiloval tenis a neměl okolo sebe rodinu, která je pilířem jeho snažení, myslíte, že by byl jedním z nejlepších hráčů tenisové historie?

Ale i přesto si pojďme říct pár tipů navíc, které nám s disciplínou a krátkodobě i s motivací pomohou:  

  1. Napište si důvody, proč danou věc děláte
  2. Napište si a vizualizujte, jak se budete cítit, když danou věc zvládnete a co vám to přinese
  3. Pokud máte problémy s časovými ztrátami a prokrastinací, pečlivě si plánujte své dny
  4. Pravidelně odpočívejte a věnujte se aktivitám, které vás uvolní a nejsou spojené s vaším hlavním cílem
  5. Cíl si určete ambiciózní, ale v reálných konturách, a poraďte se o něm s odborníkem
  6. Nepřepalte začátek
  7. I když se vám nechce, říkáte si, že nemůžete, tak byť na kratší dobu, než bylo v plánu, vždycky vstaňte a jděte
  8. Připojte se ke skupině podobně smýšlejících lidí
  9. Začněte jednoduše a postupně přidávejte
  10. Vkládejte do svého úsilí prvky soutěže
  11. Vnímejte svá malá vítězství a vždycky se za ně oceňte
  12. Zkoušejte nové a efektivnější postupy
  13. Upevňujte své zdravé návyky
  14. Měňte prostředí, v kterém na dané věci pracujete
  15. Hlavní je začít

Ať už se rozhodnete dělat cokoliv, při čemž je nutné snažení dlouhodobějšího charakteru, počítejte s tím, že to nebude zadarmo. Cesta bude trnitá, ale když budete chtít, budete disciplinovaní a nastavíte si dobré návyky, dojdete daleko. Nakonec bych chtěl uvést citát, který jsem slyšel od Honzy Mühlfeita na jedné z jeho přednášek. „Miřte k měsíci, když to nevyjde, doletíte aspoň ke hvězdám.“