MAXIMALIZACE VÝKONU: ZAŽEŇ SRABÍKA!

Někdo mu říká dvojče, někdo mé druhé já a já mu říkám prostě SRABÍK. Pro mě je SRABÍK můj vnitřní hlas. Někdy nejlepší kamarád, který mi pomůže zdolat nemožné, někdy ale úhlavní nepřítel, který v pár vteřinách zadupe všechny mé ambice do propadliště dějin. Můj SRABÍK tak umí být přátelský, nápomocný, kuráž dodávající roztleskávač, který mi naleje krev do žil a dovede mě k vítězství. Ale také ustrašený, podrážděný a jedovatý ničitel všeho dobrého. Rezonuje ve mně!

Může se jednat o práci, sport nebo jakoukoliv věc, při které musíte podat výkon a vystupujete při ní ze své komfortní zóny. A právě v tu chvíli se ukazuje, jestli máte své vnitřní já pod kontrolou nebo ne.

A teď si sami položte otázku. Máte někoho takového v hlavě taky? Nestyďte se. Jsou situace, kdy si povídáte sami se sebou? Stává se vám před nějakou osobní, sportovní nebo pracovní výzvou, že se do vás tahle vnitřní osoba zakousne, posílá vám do hlavy jedovaté myšlenky a naprosto ovlivňuje to, jak se cítíte a nejspíš i následně chováte? „To zase zítra bude. Budu tam stát, prezentovat před ostatníma tu kravinu, co jsem vymyslela a oni se na mě budou dívat a říkat si, co to tam provádí, panebože, tohle snad nemohl vymyslet nikdo při smyslech.“ Nebo jinak. „Určitě zase  udělám dvojchybu, když se to bude nejmíň hodit. Už to vidím, je to tak pokaždý, zase si tím pokazím zápas, a přitom v tréninku podávám skvěle. Určitě díky tomu prohraju! Měla jsem víc trénovat podání! Panebože, proč já jsem netrénovala víc to podání?“

Na každého přijde občas krize a je jenom na vás, jak si s danou situací poradíte, jak dokážete změnit tok negativních myšlenek, uchlácholíte svého srabíka a dostate se zpět do zóny. Do stavu, kde jste sami sebou, věříte si a podáváte výkony, které máme natrénované. A to všechno s čistou hlavou. Jen tak se dá totiž nad svým negativním já vyhrát, respektive s ním spolupracovat.

Aby vše bylo také praktické, tak v následujících bodech uvádím pár základních možností, jak si navodit stav pro optimální výkon a zbavit se stresu.

  1. OSOBNÍ RUTINA

Trénink dělá mistry. Nic vám nepomůže tolik se sebevědomím, jako když opravdu cítíte, že jste pro danou věc udělali maximum. Jakmile totiž víte, že jste nic nepodcenili, sejme to z vás většinou velkou část obav. Víc prostě udělat nešlo. Kvalitně trénujte, udělejte si před výkonem rutinu, kterou budete používat, postupem času upgradovat a která vám pomůže, cítit se připravení.

Můj tip: Pokud jdete prezentovat, rozmluvte se pomocí cvičení, rozcvičte svou pusu jako sval před cvičením a spojte vše do jednoho systému spojeného s dýcháním. Pod textem najdete odkaz na úžasného speakera z TEDx , Juliana Treasura. Pokud jde o sportovce, tak s nimi navíc používám 3 typy rutin = večer před zápasem, v den zápasu a rutinu po chybě. 

  1. ŘÍZENÉ DÝCHÁNÍ

Udělali jste svou rutinu, a přesto vás to přepadne. Cítíte, jak se stres šíří vaším tělem, logické myšlení je zastřeno strachem, tep se zrychluje, ruce se potí a vy začínáte pociťovat přicházející úzkost a strach. Někdy totiž stačí byť jen malý externí podnět, který vás rozhodí a na který jste nebyli ani díky rutině připravení. Může se jednat o výkřik soupeře, nepříjemnou otázku šéfa při prezentaci vašeho návrhu nebo cokoliv jiného, co vás vykolejí. A pak přichází, jak rád říkám „katastrofické kolo.“ Díky nervozitě totiž změníte dýchání, začnete dýchat místo do břicha (brániční dýchání) více do hrudníku. Tím si zablokujete bránici, která je vaším hlavním nádechovým svalem. Do vašeho těla najednou proudí méně kyslíku, který pak tělo v obranné reakci shromažďuje ve svém středu. Takže kromě toho, že jste nervózní ze situace samotné, tak se ještě de facto přidušujete. Vaše pozornost se přesunuje k životním procesům, potíte se, "lapáte" po dechu, může se vám zúžit i vidění. V kombinace s tím, že začínáte pociťovat selhání a nenaplnění očekávání, přichází tzv. black out. Už jste někdy viděli, jak moderátorovi vypadne naprosto text nebo když sportovec prohraje zápas na plné čáře a už během utkání se rozbrečí? Tak to je ono.

Můj tip: Soustřeďte se na dýchání. Zhluboka dýchejte do břicha, nadechujte se nosem, vydechujte ústy, narovnejte se, soustřeďte se na dech a myslete jenom na něj. Na víc, než na jednu myšlenku totiž myslet nemůžete. Z výzkumů vychází jasně, že řízené dýchání spolu s Alfa pozicí (narovnejte se, vyprste se) během pouhých dvou minut zvedne produkci adrenalinu, který vám pomůže s návratem o téměř 20 %. 

  1. MLUVTE SE SVÝM SRABÍKEM

Mluvte sami se sebou, používejte afirmace, tedy podporující věty, které vám pomohou se uklidnit a nabít ztrácející se sebevědomí. Jak říká Marian Jelínek, klidně si své druhé já pojmenujte. Ať už to pro vás bude Srabík, Herkules nebo Jarda Jágr, není to nic nenormálního. 

Můj tip: Veďte pozitivní dialog při cestě na místo, kde budete podávat výkon. Já sám používám svoje auto. Mám své před výkonové songy, při kterých se povzbuzuju, hecuju a dostávám se tím do svého stavu optimálního výkonu. Přemýšlím a představuji si, jaké to dnes bude, jak budu reagovat na soupeře a situace a co mě asi na hřišti čeká.

  1. PŘIZNEJTE SI NERVOZITU

Napětí před výkonem je zcela přirozenou součástí výkonu. I velikáni sportu jako Roger Federer nebo Michael Jordan přiznali ve svých rozhovorech, že byli před důležitými zápasy nervózní a napjatí. Přiznejte si, že cítíte nervozitu a napětí, ale nenechte se jimi pohltit. Berte je jako přirozenou věc, která k podání dobrého výkonu prostě patří. Co bychom ale neměli cítit je strach, který nás může paralyzovat a s kterým je potřeba pracovat. 

Je mnoho účinných technik, jak pracovat se s vlastními myšlenkami a svým druhým já pracovat a které se do článku prostě nevešly. Každý jsme navíc jiný, a také každý z mých klientů má optimální zónu maximálního výkon někde jinde. I když je to těžké, tak postupně zkoušejte, co vám sedí a najděte své optimální nastavení. A pokud by se vám to nedařilo, můžeme to zkusit společně.  

Rozcvičte svou pusu před prezentací: TEDx 2014, Julian Treasure, How to speak so that people want to listen