SYSTÉM OVLÁDNUTÍ STRESU PŘI ZTRÁTĚ ZAMĚSTNÁNÍ

Žijete si svůj pohodlný život, peníze tečou, úsměv je nejčastější grimasou na vaší tváři a všechno je tak, jak má být. A pak někde na druhé straně planety vypukne zprvu podceňovaná pandemie a vy vlastně ze začátku ani netušíte, že by se to mohlo týkat právě vás a vašeho domečku z karet. A pak najednou foukne a všechno je pryč.

I mně se to stalo. Jednoho dne mi zavolal šéf, že se mnou nutně potřebuje mluvit a že za mnou večer přijede. U sklenice piva mi pak oznámil, že z důvodu ekonomické krize naše firma neutáhne všechny zaměstnance a moje pozice se tím pádem ruší. A vy najednou cítíte, jak se vám na zátylku usazuje něco, co vůbec není příjemné, kouše to a škrábe a začíná vysílat signály do všech částí vašeho těla. To totiž přichází stres. Není to bohužel ten příjemný, po dávkách aplikovaný stres, který naši mysl a tělo posiluje. Tohle jsou naprosto jiné emoce. Jsou to úzkost a strach.

Nebudu vám lhát, když řeknu, že to pro mě byl šok. V hlavě se mi honily ty nejčernější scénáře, v kterých jsem ztratil své rádoby sociální postavení, neměl jsem dostatek peněz a nemohl jsem si najít novou práci kvůli ekonomické krizi. Prostě chlapské ego. O situaci a pocitech, když bych tenkrát měl rodinu, hypotéku nebo třeba úvěr na auto, nechci přemýšlet ani dnes, po třech měsících, když už jsem zase v pohodě a šťastný.

Když druhý den po vyhazovu odezněl největší šok, sedl jsem si nad papír a začal dávat dohromady, co budu dál dělat a jakou cestou se vydám. I když jsem měl díky minulosti de facto připravený projekt, který stačilo obléknout do nového kabátku, tak i přesto jsem byl ztracený a nevěděl jak začít. Připadal jsem si tak nějak sám, proti všem a všemu a nikdo mi v tu chvíli nemohl pomoci. Hlavně jsem ale začal mít ranní nevolnosti, a to jak fyzického, tak psychického rázu. O kvalitě spánku, kdy jsem noc co noc propotil tričko, nemluvě.

Z vlastní praxe jsem věděl, že s obtížemi tohohle typu si člověk nemá zahrávat. Ve chvíli, kdy jsem se jednou ráno vzbudil, nemohl jsem skoro vstát z postele, protože mi úplně chyběla energie, a při pohledu na jídlo se mi chtělo zvracet, jsem si uvědomil, že takhle to prostě dál nejde a že tenhle problém budu muset začít řešit. Chvíli jsem přemýšlel o pomoci odborníka, ale nakonec jsem si řekl, že to na 14 dní zkusím svépomocí a vytvořím si denní rutinu s koučinkovo-zdravotními prvky. Pokud bych do 14 dní neucítil jasnou úlevu, objednal bych se k lékaři. Vytvořil jsem si tedy seznam aktivit, které jsem opakoval každý den, z kterých se nakonec stal návyk (systém) a díky kterému se můj stav během 14 dnů zlepšil ne o 100, ale o 200 %.

A právě tento „program“ bych s vámi rád sdílel, protože jsem si jistý, že někteří z vás nebo z vašich přátel prožívají naprosto to samé a byla by škoda si to nechat pro sebe.

  1. Otužování

Každé ráno vedly moje první kroky do sprchy, kde jsem na sebe pustil nejdříve teplou vodu a normálně si umyl. Pak následoval můj první návyk, a tím byla sprcha vlažnou, studenou a nakonec „ledovou“ vodou. Den po dni jsem postupně ubíral teplotu, až jsem se po týdnu dostal pákou baterie úplně doprava. Dnes už vyhlížím zimu, kdy půjdu zkusit ledovou káď, říčku nebo jezírko. Je to až neuvěřitelné, jaké pocity během a hlavně po otužování zažijete. Moje tělo je od té doby navíc odolnější vůči chladu a má psychika se z ranních nevolností obrátila o 180° na ranní euforie.

  1. Meditace

V dnešní době existuje nepřeberné množství druhů meditačních cvičení a technik. Já jsem si vybral Wim Hofovu metodu, která se s otužováním organismu prolíná. Jedná se o dechový systém, který pracuje s maximální oxidací organismu a poměrem kyslíku a oxidu uhličitého v těle. Musím říct, že se mi po cvičení ještě dnes dostavují euforické stavy a psychicky mi tahle metoda dokáže úplně obrátit náladu k lepšímu. Budete mi věřit, když vám řeknu, že teď vydržím bez dechu déle než 3 minuty? Odkaz na instruktážní video spolu s popisem metody najdete opět v odkazu pod článkem.

  1. Čaj z cesmíny paraguayské

Cesmína paraguajská, neboli yerba matte, je čaj, který dostanete v každé prodejně. Já osobně doporučuji 100% bez příměsí. Jedná se o životabudič, který váš mozek i celý metabolismus roztočí na maximum. Každé ráno si dávám jeden čajový hrnek. Dejte si ale pozor a neudělejte si moc silný vývar. Bohužel i mně se to několikrát stalo a bylo mi po tom na zvracení.

  1. Pohybová aktivita

Každý den věnujte minimálně 45´pohybové aktivitě. Běžte na procházku, proběhněte se, zacvičte si doma nebo vyrazte na kolo. Je jedno, co budete dělat. Spalte přebytečnou energii, nechte tělo pročistit se, vyplavit hormony štěstí (a jiné) a zvyšte si pohybem svou imunitu. Pohyb totiž znamená život.

  1. Svěřte se někomu

Nestyďte se navštívit odborníka, který vám s problémem pomůže. Bavte se o tom, jak se cítíte, s vašimi blízkými, ať ví, co prožíváte. Někdy to úplně postačí k tomu, abyste se cítili lépe. Pochopení je totiž leckdy ten nejlepší lék. Uvidíte, že  budete překvapeni, jak skvělé lidi máte okolo sebe.

  1. Vyhněte se toxickým lidem

Každý z nás má tento typ lidí ve svém okolí. V práci, v sousedství a někdy i v rodině. V tuto dobu se toxickým lidem prostě obloukem vyhněte a odstraňte je ze svého života. Tito lidé vám totiž nepomohou a svým negativním náhledem celou situaci ještě zhorší.

Svou práci jste neztratili sami a je nás takových spousta. A ani stres, který prožíváte, není nic ojedinělého. Nebojte se! Vyhazovem život nekončí. Otevřou se vám totiž úplně nové dveře. Vždy do nich ale musíte vykročit, protože bez akce je i ten nejlepší nápad pouhým snem.

Zdroje a odkazy:

  1. Otužování: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/jak-se-spravne-otuzovat
  2. Wim Hof. metoda: https://www.celostnimedicina.cz/wim-hofova-metoda-zlepsuje-funkci-imunitniho-systemu-a-pomaha-bojovat-proti-zanetum-rika-jeji-propagatorka-veronika-jelinkova.htm
  3. Instruktáž dýchání WHM: https://www.youtube.com/watch?v=0BNejY1e9ik
  4. Cesmína paraguayská: https://jakub.serych.cz/caj-mate