KONCENTRACE, KLÍČ K ÚSPĚCHU

V dnešní době multitaskingu, kdy se na nás navíc valí tuny obsahu ze sociálních sítí, vše se děje raketovou rychlostí a výzvy, kterým musíme čelit, se objevují jedna za druhou, není divu, že se naše schopnost soustředit se tříští a leckdy nevíme, o čem přemýšlet dřív. V hlavě nám proudí několik myšlenkových toků, které se pravidelně střídají a vzniká chaos. Obzvlášť pro mladé lidi, kteří ještě neukončili svůj mentální vývoj, je toho prostě najednou moc. U studentů se to může projevit nechutí nebo úplnou neschopností se učit, u sportovců poklesem výkonnosti a u všech myslitelných dalších skupin zásadní ztrátou efektivity při dané činnosti. Schopnost soustředit se na přítomnost „tady a teď“ je totiž pro naši výkonnost klíčová.

FOTBALISTA LIBOR

Nedávno jsem se bavil během naší pravidelné schůzky koučinkové schůzky s Liborem, který hraje vrcholově fotbal. „Mám problémy se soustředěním, Kubo. I když se na zápase fakt snažím, pořád mi do hlavy skáčou věci mimo fotbal.“ Samozřejmě jsem se hned zajímal, na co během zápasu myslí. „Víš, to je různý. Někdy je to škola, někdy třeba, co mi řekl na tréninku trenér, někdy třeba holky. Ale nedokážu se prostě soustředit na fotbal. Jakmile je chvíle přerušení nebo třeba aut, hned mi myšlenky uklouznou jinam. Jsem z toho zoufalý, nevím, co s tím“. 

Na rovinu si řekněme, že Martin rozhodně není sám a tyhle věci se stávají drtivé většině sportovců a těm mladším tuplem. Udržet si totiž 100 % koncentraci po celý zápas, je čisté umění, které chce trénink a neustálou a konstantní práci. Je to jako se naučit podávat v tenise. Chce to cvik a postupné zlepšování. A teď asi to hlavní. Na čem jsme s Liborem začali pracovat?

ZÁKLADNÍ CVIČENÍ NA ZVÝŠENÍ KONCENTRACE

Jak už jsem naznačil v přechozích článcích, vše začíná prací doma, pak na tréninku a až poté jsme bazálně schopní danou dovednost převést do zápasu. Abych sportovce naučil základům soustředění, dostávají nejdříve tedy úkoly právě na doma, kde se cítí v klidu a v bezpečném prostředí. Nejprve po nich ale chci, aby si během našeho sezení vybrali jakýkoliv předmět, který mají u sebe (například propisku). Jako první úkol po nich chci, aby se na propisku zaměřili, vybrali si její specifickou část, například špičku tuhy a na tu upřeli veškerou pozornost. Cílem je, aby se zavřeli do své hlavy a nevnímali nic jiného než zmíněný hrot. Jakmile se zaměří, dají mi pokyn a já pouštím stopky. Poté už měříme, na jak dlouho jsou toho schopní, než se jim do hlavy dostane jiná myšlenka typu „Až tady skončím, půjdu se projít s Benem, mým psem.“ Pokud si myslíte, že se jedná o minuty soustředěného výkonu, opak je pravdou. Průměrně se jedná o nižší desítky sekund.

Velmi rád využívám pro začátek také školní prostředí, kdy nabádám sportovce, aby si ve škole určili 3minutový úsek, kdy budou plně věnovat svou pozornost výkladu učitele, aniž by jim myšlenky odlétly jinam. Těmito a pár dalšími základními cvičeními začínáme a poté hodnotíme, jak to šlo. Velmi často se stává, že sportovec zažívá doslova procitnutí, jak krátce je schopný se soustředit, než mu do hlavy něco vletí. A to je v klidu, v bezpečném prostředí, kdy na něj není vyvíjen téměř jakýkoliv tlak. A co teprve pak na zápase?

POKROČILEJŠÍ TECHNIKY

Poté co sportovec zvládne základy a pochopí, v čem vlastně spočívá koncentrace, přecházíme plynule na teorii koncentračních kruhů, koncentrační lampy, systému refocusingu a dalších koncentračních technik. Jak už asi tušíte, tak hlavním cílem je především dát sportovci takový základ, aby jasně poznal, kdy koncentrovaný je a kdy naopak není a měl v ruce instrumenty v podobě mentálních technik, kterými se do přítomnosti velmi rychle vrátí a bude tak schopný podat, jak se říká, koncentrovaný výkon.

ZÁVĚR

Koncentrace je trénovatelná dovednost. Začněte se základními technikami a až poté přistupte k těm obtížnějším. Pomalu si ztěžujte prostředí, ve kterém soustředění trénujete. Kromě zmíněných technik využívejte také čtení, které vám zaprvé zlepšuje kromě samotného soustředění také další kognitivní funkce a za druhé se jím krásně zklidníte před spaním. A to i v případě, že nejste žádný čtenář a své četbě budete na začátku věnovat třeba jen 3–5minutový úsek svého plného soustředění.  

Pokud se Vám stále nedaří vyzrát na svou koncentraci, dejte mi vědět a mrkneme na to spolu.

Sportu zdar a letům na lyžích zvlášť!